Hållbarhet

Ska du bygga en mysig veranda hemma eller går du kanske i tankarna om ett härligt växthus? Vid sådana tillfällen är det viktigt att hitta rätt material eftersom dessa typer av byggen kommer vara utomhus året om. På Sveriges breddgrader är vädret väldigt omväxlande och det kan både regna och hagla även under de varma sommarmånaderna. Satsa på riktig hållbarhet i materialet så att du inte behöver oroa dig när du hör de första regnstänken falla. Plexiglas är ett ämne med stark hållbarhet som står emot både regn, hagel och kraftigt solsken utan att det märks någon skillnad i kvaliteten.

Plexiglas har stark hållbarhet

Hållbarhet är smart

Många människor kanske förknippar materialet plexiglas med vällingflaskor eller får associationer till de dricksglas och tallrikar som ofta används på förskolor. Vi är nog många som är bekanta med ett barns förmåga att slänga saker omkring sig på ett till synes okontrollerat sätt – då är det bra om objektet i fråga inte går sönder när det slår i marken. Inom produktionen av barntillbehör har man länge använt sig av plexiglas just eftersom det är så bra hållbarhet på produkterna. Dessutom är plexiglas väldigt enkelt att forma inom industrin, vilket gör att det går att skapa nästan vilken design som helst i detta material.

Denna imponerande hållbarhet gäller även i större projekt än nappflaskor och små tallrikar. Om du länge har drömt om den där vackra verandan som skulle förgylla din familjs sommar är det kanske dags att göra slag i saken. Det kan vara klokt att bygga till ett enkelt utformat tak så att ni kan sitta på verandan även under de långdragna men varma sommarregnen som ibland drar fram. Se till att införskaffa en skiva av plexiglas i lagom storlek och fäst den ovanpå några bockar ovanför verandan. Tänk på att ha en lutande vinkel så att regnet faller av och inte stannar kvar på taket.

Lätt att forma

Plexiglas kan hålla i många år om du bara behandlar det rätt från början. Då kan du med egna ögon bevittna en imponerande hållbarhet. Denna typ av akrylplast är lätt att forma om du har rätt redskap att förfoga dig över. Har du till exempel alltid drömt om att bygga ett eget växthus i liten skala, men hittar inget på marknaden? Då kan du istället bygga ett eget med hjälp av plexiglas. Beställ i de storlekar du vill ha och forma skivorna som du vill med hjälp av varmbockning. Det innebär att man hettar upp materialet till drygt 100 grader, för att sedan böja till det.

Det är viktigt att inte hetta upp plexiglaset för mycket inför att du ska böja till det, eftersom det kan orsaka sprödhet i materialet som har en negativ inverkan på plexiglasets hållbarhet. Om du ser att det börjar bildas bubblor eller att strukturen förändras ska du vara försiktig. Tänk också på att inte rengöra materialet med för starka kemiska rengöringsmedel, då kan ytan brytas ner. Om du bara är varsam med just värme och kemikalier så kommer du ha ett växthus, en veranda eller nappflaskor som håller under lång tid framöver. Materialet förändras inte av väder och vind, annat än att det kan bli lite smutsigt. Rengör med en fuktad trasa för att fortsätta bibehålla plexiglasets hållbarhet. Om du har tillgång till en trasa i sämskskinn brukar det också fungera bra.

Billigt och enkelt

Det finns många fördelar med att använda sig av plexiglas i egna byggen, inte minst eftersom detta material är billigt och visar på en stor hållbarhet. Det har många likheter med vanligt glas, bland annat då båda materialen är genomskinliga, men den stora skillnaden är att plexiglas inte går sönder så lätt. Denna typ av akrylplast är ett klokt val till alla stora och små byggen utomhus i den egna trädgården. Priset brukar vara väldigt förmånligt på de flesta byggvaruhus och du kan sannolikt få hjälp med att varmbocka, om du har tänkt dig en särskild böj på din plexiglasskiva. När det gäller hållbarhet är det få material som vinner över plexiglas.