Köpa plexiglas

Många som är ute efter att köpa plexiglas är beredda på att det ska vara dyrt eftersom materialet har haft rykte om sig att vara kostsamt. Det ska det inte behöva vara. Prissättningen sker oftast med ett schablonpris per kvadratmeter för respektive tjocklek. Oftast är det inräknat ett schablonpris för spill men om du beräknar ditt projekt efter marknadens standardmått på plexiglas går det att minimera spillet och då bör också ditt pris per kvadratmeter vara lägre. Även spillbitar kan vara användbara och om du ska köpa plexiglas och har användning för en spillbit oavsett måttet på den bör du inte betala fullt pris för den.

Lär dig var du kan köpa plexiglas

Köpa plexiglas i bygg- eller fackhandeln?

Var man ska köpa plexiglas beror mycket på vad man ska ha det till. Plexiglas har flera specifika användningsområden och det finns aktörer som specialiserat sig på att sälja plexiglas som passar till just det ändamålet. Det finns till exempel akvariebutiker online från vilka man kan beställa riktigt tjockt plexiglas som kan användas till att bygga akvarier. Det är fackhandel som gäller även om man vill ha plexiglasfönster i sin båt eller plexiglas i bilen, kanske till en instrumentpanel eller en billykta som gått sönder. Då handlar det om färdiga produkter av materialet snarare än om att man själv konstruerar eller låter tillverka något måttanpassat.

Många väljer att köpa plexiglas från en stor butikskedja som Byggmax, Claes Ohlsson, eller Bauhaus. Dessa kedjor har i regel välsorterade butiker online och ofta kan man antingen få varorna levererade hela vägen hem eller låna släpkärra om man själv vill hämta ut sitt köp i butiken. Generellt kan man säga att sortimentet av plexiglas inte är så stort i byggbutiker men man kan ofta hitta speciella detaljer, som det finns stor efterfrågan på, till riktigt bra priser. Altantak och balkongräcken av plexiglas är exempel på vad man kan hitta i byggbutikerna. Plexiglas som är avsett för något speciellt kan du ofta använda även till annat.

Specialbutiker för glas och plexiglas

Om det är plexiglas som metervara man behöver går det bra att köpa plexiglas från en glasmästare. Om du har en sådan i din närhet finns det många butiker online som kan leverera hem din beställning. En fördel med plexiglas, i det avseendet, är att det väger mycket mindre än vanligt glas och därför är billigare att transportera och enklare att hantera. Detta är en viktig faktor om du behöver mycket eller enskild bitar som är så stora att det blir bökiga att montera. Glasmästare brukar även kunna ge bra information om alla för och nackdelar med plexiglas och kan i regel beställa hem materialet i den tjocklek du behöver.

Det finns aktörer som specialiserat sig på plexiglas och som kan erbjuda materialet till bra priser online. Företaget Arkiform är ett exempel. De har dels produkter som broschyrställ eller godisbehållare och annan butiksutrustning men också olika typer av plastmaterial som du kan bearbeta som du vill. Interglas är en annan expert på plexiglas som bland annat har många lösningar för dig som vill ha materialet i badrummet. Interglas kan ofta leverera din beställning med egen bil, lite beroende på var i Sverige du bor. Om du väljer att köpa plexiglas från dessa butiker kan du även välja lite ovanligare artiklar.

Välj rätt inköpsställe

Om man bestämt sig för att köpa plexiglas kan frågan om vad som är bäst inköpsställe besvaras på ett enkelt sätt bara man vet vad man ska använda materialet till. Är det en speciell artikel man är ute efter kan den finnas i fackhandeln. Byggvaruhusen är ofta billigast men sortimentet är begränsat. En glasmästare kan hjälpa dig om du inte är helt säker på vad för slags glas det är som du behöver till ditt projekt. Du kan också satsa på att köpa plexiglas online i en butik som specialiserat sig på just detta förträffliga material, det kan vara enda chans om det är något ovanligt, till exempel en udda färg, som du är ute efter.